Galatasaray kaptanı Arda Turan'ın, Gaziantep deplasmanında dili nefes borusunu tıkayan Keita'ya en doğru müdahaleyi yerinde ve zamanında yaptığını belirten Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Ülkümen Rodoplu, "Bizim yıllarca uğraşıp yapamadığımızı, Arda tüm Türkiye'nin izlediği bir anda başardı" dedi.
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uz.Dr. Ülkümen Rodoplu, Galatasaray kaptanı Arda Turan'ı, Gaziantepspor maçında dili nefes borusunu tıkayan takım arkadaşı Abdel Keita'ya yaptığı yerinde müdahale nedeniyle, "İlkyardım gönüllüsü" ilan etti.
Gaziantep'teki maçta Keita'nın rakibinin darbesiyle yere düşüp kendisinden geçtiğini, diğer futbolcular gelişmeleri kaygı ve dehşetle izlerken olay yerine gelen Arda'nın önce sağlık ekibine işaret ettiğini, ardından da arkadaşının başını dikkatlice yana çevirdiğini hatırlatan Ülkümen Rodoplu, "Arda yapılabilecek en doğru hareketi yerinde ve kendinden emin bir şekilde yapmıştır. Bu olay, şimdiye kadar bu konuda verilen ve verilebilecek en etkili eğitim olduğu için Arda, gerçek bir ilkyardım gönüllüsüdür" şeklinde konuştu.
İlkyardım konusunda ülkemizde yeterli gelişmenin sağlanamadığını, bu konuda okullarda verilen eğitimin de yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Dr. Rodoplu, "İlkyardım eğitimleri son yıllarda paralı hale gelmiş ve bu da istenen gelişmeyi sağlayamamıştır. Ancak son yaşanan olaydan yola çıkarsak, ilkyardım konusunda belki de en yararlı eğitimi Arda Turan vermiştir. Biz ilkyardım gönüllülerinin yıllarca uğraşıp yapamadığını, Arda kısacık bir sürede tüm Türkiye'nin izlediği bir anda başarmıştır. Kendisini içtenlikle kutluyor ve teşekkür ediyorum" dedi.
Dr.Ülkümen Rodoplu, yerde yatan bir kişiyle karşılaşıldığında hemen hastanın omuzlarına dokunup, "Ne oldu sana?" diye sorulması, yanıt vermiyorsa 112 ambulans servisinden sağlık ekibi çağrılması gerektiğini belirterek şu bilgileri verdi: "Sağlık ekibi gelinceye kadar yapılabilecek bazı yaşam kurtarıcı hareketler vardır. Öncelikle hastanın başı geriye doğru atılarak havayolu açılmalı ve nefes alıp almadığı kontrol edilmeli. Eğer nefes alıp verdiği anlaşılırsa, yapılacak doğru hareket hastayı yan çevirmektir. Böylece daha rahat nefes alıp vermesi sağlanır. Kusması halinde kusmuğunun havayoluna ve akciğerlerine kaçması engellenmiş olunur. Bu ilkyardım uygulamalarını doğru ve kendinden emin bir şekilde yapan Arda, gerçek bir ilkyardım gönüllüsü gibi Türkiye'ye örnek olmuştur."